18 Aug 2016
1. Introducere
Imbatranirea reprezinta un proces complex si multifactorial, ce determina disfunctionalitati la nivelul celulelor, tesuturilor si organelor interne, proces in care sunt implicati multipli factori (genetici, endogeni si exogeni).
Pielea constituie cel mai mare organ al pielii si, pe langa multiplele sale functii, pielea reprezinta un foarte bun indicator al starii generale de sanatate. Imbatranirea cutanata este asociata cu o scadere a elasticitatii si fermitatii pielii, cresterea numarului de riduri, pigmentare neuniforma pe zonele fotoexpuse, precum și un aspect rugos si aspru la palpare. Una dintre cauzele procesului de imbatranire o reprezinta produsii avansati de glicatie (AGE), un grup de molecule proinflamatorii, prezenti atat in circulatia sanguina, cat si la nivelul pielii.
2. Ce sunt produsii avansati de glicatie?
Produsii avansati de glicatie (advanced glycation end products - AGE) au fost descoperiti pentru prima data in 1912 de catre Louis Camille Maillard in alimentele intens procesate. AGE sunt formati printr-o reactie non-enzimatica, numita glicatie ( sau reactia Maillard), intre glucoza/fructoza si proteine, lipide sau acizi nucleici. Aceasta reactie se produce atat in interiorului coprpului (circulatie sanguina si piele) cat si in exterior, in timpul procesului de gatire la temperaturi crescute, pe perioade scurte de timp si cu un continut scazut de apa (dieta tip Western - fript, prajit, copt, rotisor).
3. Sursele exogene si endogene ale produsilor avansati de glicatie
AGE reprezintă o consecinta a metabolismului normal, dar nivelul lor este crescut in anumite conditii patologice, cum ar fi hiperglicemie, hiperlidemie sau stres oxidativ. Studiile recente au demonstrat ca AGE sunt implicati intr-un număr mare de afectiuni, cum ar fi diabet zaharat, ateroscleroza, afectiuni cardiovasculare, diverse forme de cancer, boala Alzheimer sau afectare renala.
Dieta tip Western, fumatul, expunerea la soare si lipsa activitatii fizice reprezinta sursele exogene de formare a produsilor avansati de glicatie. O dieta cu un continut crescut al AGE este direct corelata cu cresterea nivelului sanguin al AGE, cresterea inflamatiei (atat in interiorul corpului cat si la nivelul pielii) si cresterea rezistentei la insulina (risc crescut de a dezvolta diabet zaharat și acnee).
Nivelul total al AGE reprezinta un echilibru intre productia endogena de AGE, aportul extern de AGE si excretia renala. Atunci cand exista o productie si un aport crescut, alaturi de o excretie renala redusa, atunci acest nivel poate creste semnificativ.
4. Efectele produsilor avansati de glicatie la nivelul pielii
AGE sunt prezenti la nivelul epidermului si dermului, tinta principala a procesului de glicatie fiind reprezentata de colagen. In jurul varstei de 20 ani este observata pentru prima data glicatia colagenului, urmand ca dupa varsta de 35 ani sa aiba loc o degradare rapida a colagenului. La nivel cutanat, AGE sunt implicati in scaderea elasticitatii si capacitatii de aparare a pielii, aparitita ridurilor, cresterea inflamatiei si scaderea procesului de cicatrizare.
Prin urmare, preventia optima a imbatranirii cutanate este recomandata sa fie inceputa inca de la 20 ani si este obligatorie de la varsta de 35 ani. A fost demonstrat in numeroase studii ca nivelul de glicatie de la nivelul dermului este direct corelat cu imbatranirea. In prezent, pacientii cu diabet zaharat au o imbatranire cutanata mai accelerata, datorita nivelului AGE crescut ca urmare a glicemiei ridicate. Pe langa efectele asupra pielii, acumularea AGE la nivelul cutanat este strans corelata cu riscul de a dezvolta diabet zaharat si afectiuni cardiovasculare.
5. Monitorizarea produsilor avansati de glicatie la nivelul pielii
Monitorizarea nivelului de AGE reprezinta o metoda non-invaziva si nedureroasa, necesara incetinirii si imbunatatirii procesului de imbatranire si utila diagnosticului precoce al diabetului zaharat si afectiunilor cardiovasculare.
Ai nevoie de mai multe informații ? Solicită sfatul specialistului