Abonare newsletter

Vreti să primiți ultimele știri?

Introduceți o adresă de e-mail validă.

Melasma si tratamentul leziunilor pigmentare

Promotie disponibilă la DermaLife

București

1. Ce reprezintă melasma și cum se manifestă ea ?

Melasma este o afecțiune pigmentară dobândită a feței, care apare în mod special la persoanele cu o piele mai inchisă la culoare, dar poate fi intâlnită și la cei care au o piele mai deschisa. Sunt afectate mult mai frecvent femeile comparativ cu bărbații, mai ales cele tinere sau de vârsta medie.

Din punct de vedere clinic, melasma se caracterizează prin apariția unor pete de culoare maro deschis până la brun închis, în general asimptomatice (nu prezintă senzație de mâncărime/usturime/arsură), având o distribuție de obicei simetrică și fiind localizate la nivelul zonelor fotoexpuse ale feței – bărbie, buza superioară, obraji, frunte.

Studii recente au evidențiat faptul că în cazul femeilor, distribuția culorii la nivel facial influențează în mod semnificativ percepția gradului de atractivitate și a vârstei.

Modificările de culoare, precum melasma pot ,,îmbătrâni,, o persoană cu până la 20 de ani față de vârsta reală. Prin urmare, melasma este o afecțiune care nu trebuie neglijată, având un puternic impact asupra calității vieții pacienților.

2. Care sunt factorii implicați în apariția melasmei ?

Cauzele melasmei rămân în continuare necunoscute, dar în etiologia acestei afecțiuni sunt implicați mai mulți factori: expunerea prelungită la soare, factori genetici, anumite medicamente cu acțiune fotosensibilizanta , modificările hormonale ( cum ar fi – sarcina, consumul de anticoncepționale sau anumite afecțiuni ale glandei tiroide sau ovarelor), precum și utilizarea anumitor produse cosmetice fotosensibilizante (parfumuri, creme).

3. Care este procedura prin care putem trata melasma?

Gentle Max Pro este aparatul cu ajutorul căruia putem trata in mod eficient melasma. Prin laserul Alexandrite 755nm , încorporat în platforma Gentle Max Pro realizăm o procedura non-invazivă și nedureroasă, cu un timp mic de recuperare comparativ cu metodele clasice de tratare a leziunilor pigmentare.

Prin lungimea de undă transmisă – 755nm, laserul Alexandrite inhibă producerea excesivă de pigment (melanina), reducând astfel vizibil petele maronii (melasma)de la nivelul feței și conferind tenului un aspect mai neted și mai luminos. Existenta mai multor dimensiuni de spoturi ne permite sa individualizam tratamentul pentru pacient, prin alegerea unor parametrii in functie de tipul de afectiune tratata. Pacienților li se recomandă să evite expunerea prelungită la soare și să utilizeze în mod constant creme de fotoprotecție.

4. Ce alte leziuni pigmentare se mai pot trata și câte ședinte sunt necesare?

Cu ajutorul tehnologiei Gentle Max Pro se mai pot trata de asemenea efelidele sau „pistruii” și lentiginele solare, cunoscute și sub numele de „pete de vârstă” - pete maronii localizate la nivelul dosului mâinilor,decolteului sau toracelui posterior cauzate de expunerea la soare.

Poikilodermia Civatte este o altă afecțiune care poate fi tratată cu aparatul Gentle Max Pro, prin intermediul laserului Alexandrite. Reprezintă o tulburare de pigmentare, întâlnită mult mai frecvent la femei, la nivelul gâtului și al decolteului. Poikilodermia Civatte este caracterizată prin asocierea de teleangiectazii «vase de sânge sparte », atrofie, hiperpigmentare (pete maronii) și hipopigmentare (modificări de culoare albă).

5. Câte ședințe sunt necesare în cazul leziunilor pigmentare?

În cazul melasmei și a poikilodermiei Civatte sunt necesare în general între 4-6 ședinte, efectuate la un interval mediu de 4 săptămâni. Atunci când tratăm efelidele (pistruii) sau lentiginele solare (petele de vârstă) sunt necesare între 1-3 ședințe, la un interval mediu de 4 săptămâni. Pentru menținerea rezultatelor obținute în timpul intervențiilor laser, cât și pentru a preveni reapariția leziunilor pigmentare, este obligatorie utilizarea constantă a produselor de fotoprotecție pe durata întregului an calendaristic.

Medicii care realizeaza aceasta procedura: